In de laatste tien jaar is op weblogs en sociale media een literaire cultuur opgebloeid Ôvan onderopÕ, vanuit de grenzeloze mogelijkheden van het internet, zonder bemiddeling van grote institutionele spelers. Tot wat voor soort po‘zie heeft dit geleid? En kan er nog vernieuwing zijn als er geen grenzen aan snelheid en toegankelijkheid zijn? Aan de hand van werk van auteurs als Jeroen Mettes, Gertrude Stein, Arjen Duinker, Thoreau, Goldsmith en Scalapino onderzoekt Samuel Vriezen deze vragen. Hij situeert ze in een bredere wereld van muziek, beeldende kunst en politiek, en signaleert de punten waarop het alomvattende netwerk stukloopt. Samuel Vriezen heeft veel gepubliceerd over dit onderwerp Ð op zijn weblog ÔVriezen vindtÕ, op internetfora, op sociale media en in tijdschriften. Hij heeft zijn teksten grondig bewerkt en uitgebreid voor dit boek. Een bewuste keuze, want er is geen beter hulpmiddel voor een genuanceerd betoog dan een boek, geen indringender dialoogbevorderaar tussen schrijver en lezer dan een boek. Het internet blijft, maar het boek beklijft.
Samuel Vriezen (1973) is dichter, componist en pianist. Hij brak een studie wiskunde voortijdig af om van 1994-2000 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te gaan studeren. Gedichten van zijn hand verschenen onder meer in Parmentier, Yang en DWB. Meer informatie over zijn artistieke productie valt te vinden op zijn website.
Hij werkte samen met tal van ensembles uit binnen- en buiten-land; het meest recent met het Quatuor Bozzini uit Montréal, die deze maand zijn omvangrijke strijkkwartet An Opening ten doop hielden in Düsseldorf. Als pianist treedt Vriezen op met eigen werk, en heeft hij ook internationaal getourd met zijn unieke, virtuoze interpretatie van Tom Johnson’s conceptuele cultklassieker, “The Chord Catalogue”.
Vriezens poëtische debuut, 4 Zinnen, verscheen in 2008 bij De Wereldbibliotheek. Daarnaast is Vriezen als gastredacteur verbonden aan Stichting Perdu en als redacteur aan nY, het Vlaamse “Tijdschrift voor Literatuur, Kritiek en Amusement”. Essays en kritieken van zijn hand verschenen in uiteenlopende tijdschriften en webzines. Op dit moment organiseert Vriezen een leesgroep gewijd aan kunst, (politieke) theorie en activisme binnen het kader van Artists In Occupy Amsterdam.